Cunina roept kinderarbeid ten gevolge van corona een halt toe via peterschappen
Onderwijs is de sleutel naar een betere toekomst. Vanuit deze visie zet de Geelse ngo Cunina al 32 jaar lang kansarme kinderen in de armste uithoeken van de wereld op de schoolbanken.
Sinds corona worden een pak meer kinderen gedwongen tot kinderarbeid. Hierdoor blijft het feestgedruis in de partnerlanden van Cunina uit, terwijl 1 september net het feest van de kansen en van de toekomst hoort te zijn. Via haar peterschappen en onderwijsprojecten wil Cunina zoveel mogelijk kinderen hun 1 september bezorgen.
1 september voor elk kind
Op deze eerste schooldag vraagt Sophie Vangheel, stichter-voorzitter van Cunina, aandacht voor hen die geen onderwijs kunnen genieten. "We vergeten snel dat, wanneer je wieg in een arm land staat, 1 september vaak onbestaande is.
Vorige week zat ik nog in Oeganda, in de hut van één van onze petekinderen. Ik trof haar moeder, die aan aids lijdt, aan op de grond. Er was geen stoel. Er was niets. Enkel wanhoop.
De moeder vertelde me met tranen in haar ogen dat haar zestienjarige dochter, een petekind van ons, haar enige hoop is. Haar andere dochter die nu negentien is, werd al op haar dertiende uitgehuwelijkt en zit vast in een leven zonder toekomstperspectief. Dankzij Cunina kan haar jongste dochter wel naar school. Als zij haar droom om onderwijzeres te worden realiseert, kan zij voor de mama zorgen waardoor ze eindelijk de medicijnen kan kopen die ze nodig heeft."
Dit is één van de talloze schrijnende verhalen die duidelijk maken waarom onze peterschappen echt nodig zijn. "Vandaag de dag is de wereld één dorp. Het lijden duizenden kilometers verderop raakt ons hier ook", zegt een overtuigde en duidelijk geëmotioneerde Sophie. In haar gedachten zit ze nog altijd in die hut in Oeganda.
Kinderarbeid
De afgelopen twee jaar stopten vele kinderen met school omdat hun ouders dit nog meer dan anders door corona niet meer konden betalen. Sophie legt uit: "corona was een mokerslag voor het onderwijs in onze partnerlanden. Sommige van onze petekinderen kwamen hierdoor in de kinderarbeid terecht. Ook in Oeganda.
Onze peterschapsverantwoordelijken zien daar jonge kinderen van nog geen vijf jaar oud steentjes kappen voor enkele schamele euro's per dag. In partnerland Peru zijn we een pilootproject gestart om kinderen van cacao- en cocaboeren op de schoolbanken te zetten via peterschappen. Dat de scholen twee jaar niet open waren door corona zorgde enkel voor meer kinderarbeid."
Een-op-een peterschap
Peterschappen, die de corebusiness van Cunina zijn, bieden een uitweg en veroordelen kinderen in onze partnerlanden niet tot kinderarbeid. "Bij sommige goede doelen komt het geld van je peterschap in een grote pot terecht waardoor je een symbolisch peterschap aangaat," verduidelijkt Sophie.
"Cunina zet echter in op persoonlijke peterschappen. Jouw geld gaat rechtstreeks naar de scholing van jouw petekind. Dat maakt onze werking bijzonder. Als Cuninapeetouder ken je de naam van je petekind en je petekind kent jou. Via briefwisseling houden jullie contact. Je gaat een engagement op lange termijn aan waardoor je een kansarm kind uit één van onze partnerlanden naar school laat gaan."
Meer info over peterschappen en onderwijsprojecten vind je op www.cunina.org
CUNINA
Onze visie
Cunina is er rotsvast van overtuigd dat onderwijs de sleutel naar een betere toekomst is. Wie onderwijs kan volgen, kan een beroep leren. Dat betekent evenveel als een weg uit de vicieuze cirkel van armoede. Voor Cunina is niet alleen de toegang tot onderwijs belangrijk, maar ook de kwaliteit ervan. Onderwijs is noodzakelijk voor individuele en maatschappelijke ontplooiing en leidt tot duurzame ontwikkeling. Naast de peterschappen realiseert Cunina ook educatieve bouwprojecten zoals scholen, bibliotheken, hostels,...
Onze missie
Cunina is een Vlaamse onafhankelijke ontwikkelingsorganisatie. We ijveren in onze zeven partnerlanden (Brazilië, de Filipijnen, Haïti, Nepal, Oeganda, Zuid-Afrika en Peru) voor een betere toegang en kwaliteit van basis en secundair onderwijs, onafhankelijk van politieke, religieuze of maatschappelijke overtuiging.
Onze sterktes
Meer dan 16.500 petekinderen op de schoolbanken via een-op-een peterschappen
Ruim 220 educatieve projecten
Een werking in 7 partnerlanden verspreid over bijna alle continenten van de wereld: Nepal, Peru, Haïti, Oeganda, Zuid-Afrika, de Filipijnen en Brazilië
Erkende ngo
Beheerskosten blijven onder 10 procent
Geen betaalde reclame
Bewust geen federale overheidssubsidies
Gemachtigd fiscale attesten uit te reiken
Ondersteund door vijf ambassadeurs: Sabine De Vos, Luc Appermont, Nathalie Meskens, Wouter Torfs en Natalia
Peterschap
Voor 35 euro per maand betaal je gedurende twaalf jaar de schoolkosten van een kansarm kind. Hiervan kan je 45% recupereren waardoor een peterschap slechts 19,25 euro per maand kost.
Tweemaal per jaar kan je brieven sturen naar je petekind en omgekeerd, waardoor je een unieke band met hem of haar opbouwt. Daarnaast organiseert Cunina ook inleefreizen naar haar partnerlanden waarbij je als peetouder de kans krijgt om je petekind te ontmoeten en je onder te dompelen in zijn of haar leefsituatie.
Foto : Het Cuninateam was vorige week nog in Oeganda om er een reportage te maken. Van links naar rechts: de moeder, dochter, Cuninamedewerker Joshua en cineast Arne Focketyn.